Biasanya bila bulan Ramadan memasuki minggu kedua, mood hari Raya mula menyelinap dalam sanubari pada setiap budak kampung.
Pantang jumpa, mesti topik pasal 'Raya' yang dibualkan. Sapa gatal mulut bawa topik selain itu alamat bernanah telinga la kena kutuk.
Bukan setakat dirumah. Kat sekolah pun sama. Cikgu pun sekali sekala tumpang menghangatkan suasana.
Pada waktu dahulu, kuih-muih raya banyak yang dibuat sendiri. Antara kuih yang wajib dibuat ialah kuih BAHULU.
Lain-lain kuih ialah kuih LOYANG (ada yang memanggil kuih rose atau kuih goyang), PUTU KACANG dan beberapa jenis kuih tradisional lagi.
Membuat kuih tradisional juga menggunakan cara tradisional untuk memasaknya iaitu dengan api kayu atau sabut.
Dan itulah dapurnya yang digunakan seharian dikampung.
Tugas aku pula ialah mencari ranting-ranting kayu, kulit biji getah dan sabut kelapa kering untuk dijadikan bahan pembakar.
Memandangkan tempat tinggal aku dikelilingi ladang getah, mencari bahan-bahan bakar tersebut amatlah mudah.
Kekadang aku turut membantu menyediakan bahan asas membuat kuih Bahulu iaitu 'menimbuk' tepung yang sudah diadunkan dengan telur dan gula didalam bekas yang dipanggil pasu.
Lenguh juga tangan dibuatnya. |
|
|
|
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
...angin barat gambar solo...